Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese Geneeskunde. De naam is afgeleid van de woorden ‘acus’ wat naald en en ‘punctura’ wat steek betekent. Vrij vertaald is dat ‘naalden prikken’. Het is een techniek die gebruikt kan worden bij het opnieuw in balans brengen van een persoon. Acupunctuur is over de hele wereld bekent en wordt wereldwijd toegepast.
Acupunctuur is door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) erkend als effectieve behandelmethode bij een heel aantal uiteenlopende klachten.

Volgens de Chinese Geneeskunde stroomt er Qi (Energie) door het lichaam via de meridianen. Deze meridianen vormen een heel netwerk door het lichaam. Zolang de Qi vrij kan stromen, is het lichaam in balans. Zit er ergens in het meridiaanstelsel een blokkade, dan kan de Qi niet meer vrij stromen en kunnen er klachten ontstaan. Deze klachten kunnen zowel psychisch (denk bijv. aan woede, zorgen maken, angst, etc.) als fysiek (pijn, het minder of niet meer functioneren van een of meerdere organen/systemen) zijn. Acupunctuurpunten zijn punten op de meridianen waar blokkades het best te beïnvloeden zijn. Er zijn totaal 365 van deze punten. Elk punt op zich heeft zijn eigen functie. Vaak worden in een behandeling meerdere punten aangeprikt.

Om een goede diagnose te kunnen stellen worden allerlei vragen gesteld, o.a. over het hoofd en lichaam, voedsel en smaak, ontlasting en urine, dorst, transpiratie, etc. Ook het voelen van de pols en het bekijken van de tong geven heel veel informatie.

De acupunctuurnaalden waarmee gewerkt wordt, zijn heel dun. Het aanprikken van een acupunctuurpunt kan even gevoeld worden op het moment dat door de huid wordt geprikt. Daarnaast kan het, door het uitvoeren van speciale technieken, soms een lichte tinteling, warmtegevoel of zwaartegevoel geven.

Plan nu zelf direct uw afspraak online